تعریف برده-«برده یا بنده کسی است که وجودش متعلق به دیگری باشد و مالک حق استفاده و تمتع از کار او داشته و قابل انتقال وخرید و فروش باشد و جزء درائی وماترک محسوب بشود»
پیشینه بردگی -«رسم برده وکنیز داشتن از عهد باستان تا قرون اخیر در تمام اقوام شرق و غرب رواج داشته و منشاء آن جنگ و پیروزی و حق غنیمت و اسارت بوده است.» در مغرب زمین از یونان باستان و رم قدیم گرفته تاکشورهای جدید اروپا‘ بردگی همواره وسیله استثمار و استعمار بوده است. یعنی توده های عظیمی از حقوق ملی و انسانی محروم می شدند و به عنوان برده و غلام د رمزارع و معادن وکشتی ها به اعمال شاقه اشتغال داشتند . در یونان قدیم حکیم بزرگواری مانند ارسطو در کتاب سیاست خود می نویسد: به« حکم قوانین طبیعت برخی از آدمیان آزاد به جهان آمده اند و گروهی دیگر برای بندگی ساخته شده اند و بندگی برای آنان هم سودمند است وهم روا»
اما در اسلام رفتار با بردگان غالبا بسیار انسانی بوده و برده به مثابه عضو خانواده بشمار می آمده است و در نهایت توصیه های موکدی در آزاد ساختن برده شده است. مسائل مربوط به بردگی در اسلام پر دامنه و تفصیلات آن از حوصله مقاله خارج است.
نوشته حاضر منحصر به بردگی درعصر استعمار استکه پدیده ای ساخته و پرداخته اروپائیان بوده ونگارش آن در دو قسمت انجام شده است: قسمت اول راجع به بردگی کشیدن سیاهان و تجارت آنان و طرز زندگیشان و قسمت دوم مربوط به علل و موجبات الغاء وامحاء بردگی می باشد.
حسین, عبدالرحیم ذاکر . (1369). هتک حرمت بشر
از بردگی در حقوق و روابط بین الملل تا تبعیض در حقوق و عملکرد داخلی ملل. مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی, 25(0), -.
MLA
حسین, عبدالرحیم ذاکر . "هتک حرمت بشر
از بردگی در حقوق و روابط بین الملل تا تبعیض در حقوق و عملکرد داخلی ملل", مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی, 25, 0, 1369, -.
HARVARD
حسین, عبدالرحیم ذاکر. (1369). 'هتک حرمت بشر
از بردگی در حقوق و روابط بین الملل تا تبعیض در حقوق و عملکرد داخلی ملل', مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی, 25(0), pp. -.
CHICAGO
عبدالرحیم ذاکر حسین, "هتک حرمت بشر
از بردگی در حقوق و روابط بین الملل تا تبعیض در حقوق و عملکرد داخلی ملل," مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی, 25 0 (1369): -,
VANCOUVER
حسین, عبدالرحیم ذاکر. هتک حرمت بشر
از بردگی در حقوق و روابط بین الملل تا تبعیض در حقوق و عملکرد داخلی ملل. مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی, 1369; 25(0): -.